# The Missing Dollar

Submitted by: stumpen 4 years ago in
40

An old brain twister for you.
40
Male 41,164
Ah! They didn`t pay \$27 for the room +2 for the tip!
It was 25 +2 and 3 change.

Which is what @Kain1 just said :-).

It`s one of those "trick questions" where it could stump you if you don`t know (or see) the trick!

More modern version: \$250 for the room, 20 tip and 10 change each... but I think with larger numbers it`s easier to see the trick? idk... the missing \$10 Dollars...
Male 1,471
This is stupid.. It`s not math, it`s misdirection.

They pay 25 for the room and 2 for the tip. Total paid = 27, which is also what you get if you subtract the 3 dollars they got back in change. Then out of the blue, then he asserts that in order to get back to the total amout of 30 (before change and tip), you have to add the the 2 dollars that were paid in the tip. This is nonsense. The 2 dollars in tip is contained in the 27 (25+2), and the missing 3 are the 3 that the guys got back.

Math isn`t broken, your brain is.
Male 4,745
Cute, but I think you`d be hard pressed to find anyone, even here, that would have trouble with this.
Male 8,715
There is no missing dollar. Once Room + tip = 27. 9x3 = 27.

The \$30 is not the total. Nor is it used in the calculation.
Male 5,872
\$10 for a room? Who cares about the change!
Male 714
they pay 8.33 each for the room (25) and each give the bell-boy 0.66 tip (2) so naturally they receive 1 each in change.
Male 49
25/3 = 8.33
3/3 = 1
Total= 9.33

9.33*3=27.99
+2
=29.99
Male 2,199
basic math if you just think of it as the room just costs 27 (25+2 tip) dollars... and they got 3 (30-27)dollars back in change <.< what they do with the money is none of your concern afterwards... is this like subconscious human greed?
Male 15,339
CORRECT: bliznik, paperduck, uatme

INCORRECT: CoffeeCakes, funkerbink

IHAVENOIDEA: WanderRook, drips, kasuko
Male 15,339
Kidding about the tax, of course. Tax would have been a lot more.

We started out with \$35: three \$10 bills (one in each customer`s pocket) and five in the till.

At the end, we have \$35: three dollars in (one in each customer`s pocket), two in the bellhop`s pocket and \$25 in the till.
Male 15,339
Tax
Male 904
\$5 change split up.
Male 36
\$27 is what they paid but \$3 is what they got back in change. It is \$25 plus \$2, not \$30 minus \$2.
Male 29
they paid \$9 for the room and 66.6 cents in tip. not just \$9. 9.66*3+1=30
Male 1,084
I`m confused, what dollar is missing..? 9+9+9-2=25
Male 1,745
Why are they adding the \$2 to the \$27? They paid 9 dollars each, 3x9=27 to the bellhop, the hotel still got \$25. So \$25 plus \$2 the bellhop has and \$3 they got back is \$30.
Male 106
They only paid \$27. 25 for room, 2 to bellhop..
Male 1,793
This is an oldie but goodie. You don`t add the \$2 that the bellhop took, you SUBTRACT it. Each of the men paid \$9, so they paid \$27 in total. \$25 went to the room and \$2 went to the bellhop.
Male 71
Link: The Missing Dollar [Rate Link] - An old brain twister for you.